Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Analoog versus digitaal

Gepubliceerd op 10 januari 2020 om 21:09


Soms kun je als fotograaf voor  een dilemma kunnen komen te staan, dat kan natuurlijk bij het kiezen van je onderwerp of belichting zijn, maar ook bij welke lens ga ik gebruiken. 

Kies ik voor een moderne digitale objectief of juist voor een vintage objectief.  Hoeveel verschil zit er eigenlijk tussen beide objectieven?

De gemiddelde amateur fotograaf zal meestal kiezen voor het moderne objectief vanwege automatische scherpstelling en belichting. De meer gevorderde fotograaf zal  sneller kiezen voor manuele instelling. Dit geeft je de mogelijkheid om ook eens een uitstapje te maken richting manuele objectieven (prime) of juist meer oudere vintage objectieven.  Zit er verschil in de techniek ? Ja toch wel.  Vaak zijn de vintage objectieven voorzien van beter glas en lichtsterkte als we dit afzetten tegen de kostprijs in deze tijd. 

 

Foto lenzen als beeld bij het artikel Analoog versus digitaal

Daarbij komt ook nog de vraag, waarbij gebruik je het objectief... is dat voor landschap, macro, portret, natuur. Ben je veel met vogels bezig of sport dan beïnvloed dat  je wel objectief keuze.  Bij snelle onderwerpen is een snel en zoombaar objectief eigenlijk wel een vereiste. Werk je veel met statische onderwerpen of bijvoorbeeld architectuur of portret kun je zeker met beide soorten prima uit de weg. Zelf geef ik dan de voorkeur voor een prime vintage objectief, vaak vanwege de prima bokeh en lichtsterkte. Bij moderne lenzen dien je dan toch vaak stevig in de buidel te tasten.  
In mijn fototas zitten dan zeker de Auto Chinon 28 mm f/2.8, de Helios 58 mm f/2 en de Panagor 135 mm f/2.8  prime analoge objectieven.  Voor de snelle opnames komen daar de moderne AF-S Nikkor ED 70 - 300 mm f/4.5 - 5.6 en Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 bij samen met een set tussenringen.
Met deze set kan ik dus alle kanten op. 

Wat ik vergeet te melden is dat als je met een vintage prime lens met een tussenring of meer  bezig bent in close-up | macro dan zul je merken dat je achtergrond bij een open diafragma geweldig mooi wordt, mede afhankelijk van de gebruikte lens. Dit is bijvoorbeeld  ook heel mooi bij een portret.

Uit eindelijk wil ik proberen in 2020 over te stappen van Nikon naar Pentax.
veel van mijn oude lenzen kan ik  dan zonder meer meenemen, vanwege het oude P-draad (M42) systeem met een converter voor het gebruikte Pentax K bajonet.  Pentax is in tegenstelling weerbestendig tot -10, heeft een grandiose stabilisatie systeem die tot 4 stops gaat.  Ook is het ruisniveau bij zeer hoge ISO waarden een stuk lager.  Dit in combinatie met de oude lichtgevoelige lenzen is natuurlijk een lekker makertje.

 

Wat is jullie mening, laat het hieronder weten!

Zwam, bruin, vintage lens, 58 mm, Helios, bokeh
Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.