Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Affinity Photo

Gepubliceerd op 26 januari 2020 om 13:03

Affinity Photo als alternatief voor Photoshop?

Als fotograaf en designer heb ik heel lang gewerkt met het sum mien uit de grafische wereld Adobe Photoshop. In de loop van de laatste jaren merkte je dat de technische ontwikkeling van dit pakket zich teveel naar een veel bredere aspect ging richten dan je als fotograaf of zelfs designer nodig had.  Het  overzicht werd steeds minder en teveel afwijkend van het werkelijke doel waar  het  voor bedoeld was.  Neem daarbij dat het pakket eigenlijk voor de amateur financieel niet te betalen was.  Ook al ging men over tot een lease systeem met een aparte fotografen licentie blijft het de vraag is dit wat men echt wilde?

Dat er vanuit de ontwikkeling een reactie zou komen was al lang duidelijk, veel pakketten claimen een alternatief te zijn voor de meester,  doch zo dicht bij als het pakket van Serif  Affinity Photo komt tot nu toe geen.  Het wijkt op onderdelen af van het bestaande, maar het biedt aan de andere kant ook meer dan. 
Als we het even puur alleen op prijstechnisch gebied kijken is het verschil wel erg groot te noemen.  Adobe met een gigantische ontwikkelingsteam vraagt per maand minimaal € 12,09 per maand.  Oke dan heb je de volledige versie van Photoshop met updates.  Dat is  per jaar € 145,08 zo lang je het gebruikt.
Affinity Photo schaf je aan voor een eenmalig bedrag van € 59,00. Hierbij krijg je alle updates vrij. Bij een nieuwe versie betaal je een kleine toeslag. Als je tenminste voor een nieuwe versie gaat, en je bent natuurlijk 100% eigenaar.  

Techniek
Zit er veel verschil in de gebruikte techniek tussen beide pakketten?  
Ja en nee, het  is vooral de manier waarop de aangeboden tools gebruikt en omschreven worden. Dat er een leer curve is geldt voor beide. 
Waarbij Photoshop richt op foto, video en 3d bewerking,  is Affinity Photo bedoeld voor fotobewerking in het algemeen, al kun je er zelfs art mee maken, maar ook dit geldt voor beide.  Waar bij Photoshop een Raw ontwikkelingsmodule is, heeft Affinity dit ingebouwd. 
Een van de grote verschillen is dat Adobe een fotoarchief "Bridge" heeft, is dit bij Affinity nog in ontwikkeling. Hopelijk komt dit in 2020 ter beschikking.  Plugins (externe toevoegingen) zijn er voor PS veel aanwezig, bij AP is dit wel aanwezig maar niet altijd goed werkend. Hier ligt een gebied open voor de ontwikkelaars. Wel kunnen de meeste Brushes van PS geïmporteerd worden in AP.  

Een groot verschil tussen beide paketten is er wel, AP werkt op zowel Macintosh, Windows 7,8 en 10, en de Ipad. en de bestanden daarvan kunnen op elk platvorm uitgewisseld worden.  Dit in verschil met PS.

Ik vermoed dat de komende decennia er nog wel wat meer ontwikkelingen gaan komen,  in de laatste Photo Beta is een tool genaamd Paint  mixer brush, waarmee je kleuren op het scherm kunt mixen  wat  vooral voor diegenen die met concept art werken absoluut een veel gebruikte tool gaat worden, zie onderstaande afbeelding..  Dit heb ik in PS nog niet ontdekt.

Waar werk je het liefste mee?

Bekijk resultaten

LINKS.
De layout van Photoshop met layers.

RECHTS.
De layout van Affinity Photo voor Windows met Layers.


Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.