Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Kun je smartphone foto's groot printen?

Gepubliceerd op 13 maart 2020 om 18:58

Heel veel mensen hebben een smartphone in bezit en de meesten kunnen tegenwoordig ook aardig leuke beelden maken. Nu zou je denken dat dezen dan ook wel geprint worden...
Nou nee dus, we schieten het ene beeld na het andere en zien ze een keer in de galerie van het toestel of publiceren dezen op sociale media. En dat is in feite wel jammer. Maar hoe groot zou je een gemiddeld beeld kunnen laten printen?
En hier zit zeker een verborgen addertje onder het bekende gras en dat is het opgenomen vermogen ook wel DPI genaamd, de meeste smartphone nemen een foto met 72 dpi (dots per inch of te wel Resolutie). Dit is voldoende voor publicatie op scherm of sociale media.

Maar wil je gaan printen dan loop je toch al gauw tegen wat obstakels aan, het overgrote deel van de professionele digitale printers hebben een bestand nodig met het liefst 300 dpi. Betekend dat je dus niet printen? Nee, dat niet maar wil je wel een beetje kwaliteit in je printje, en dan heb ik het over minder ruis (pixels) zichtbaar, dan is 72 dpi gewoon te weinig. 

Hoe kun je dan toch een leuke print krijgen op een redelijk formaat?
Hier komt dan een stukje fotobewerking om de hoek kijken, en dat hoeft helemaal niet moeilijk te wezen en iedereen kan dit. Je hebt uiteraard een programma nodig, afhankelijk of je over een pc of laptop, Ipad beschikt zijn er heel veel gratis tot betaalde mogelijkheden te vinden. Maar voor de meesten is een simpel programma ruim voldoende. Het gaat erom dat we het bestand (foto) zodanig kunnen aanpassen qua grootte en het aantal dots per inch. Er is ook een programma op de markt waarmee je een foto direct kunt vergroten zonder al te veel scherpte verlies. 
voor diegene die geïnteresseerd zijn: Photozoom  Dit pakket is niet gratis, maar wel aan te bevelen.

In een volgend blog zal ik enige voorbeelden laten zien hoe men dit zelf via een fotobewerkingspakket als Affinity Photo zelf een smartphone foto voor print kan klaar maken.

Vanaf het dak Forum met de samsung A50 door glas op 72dpi


Hoofdingang van dit bijzondere gebouw Forum Groningen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.