Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Hoe maak ik een smartfoto printklaar?

Gepubliceerd op 17 maart 2020 om 19:09

Om een foto van een smartphone met een beetje redelijk resultaat op grotere formaten tot ongeveer 60 x 40 cm liggend of staand te kunnen printen of laten printen, moeten we deze wel eerst wat bewerken.  En dat proces kan voor het grootste deel in elke foto bewerker gedaan worden. In dit geval maak ik gebruik van de Affinity Photo bewerker.
Laten we beginnen met onze foto in te laden in de bewerker. De foto heeft een .jpg extentie en heeft een standaard resolutie van 72 dpi. Dit zullen we moeten verhogen naar 300 dpi voor print, hiermee gaat dan ook het formaat van de foto behoorlijk omhoog.

Na dat we de foto op 300 dpi gezet hebben en het formaat van de opname aangepast hebben, kunnen we de nieuwe settings toepassen.
Deze veranderingen hebben altijd een effect op de uiteindelijk scherpte van de foto, daarom moeten we dit gaan verbeteren. Nu heb je hier voor bij iedere fotobewerker een eigen manier. Ook in Affinity Photo zijn er meerdere manieren voor te vinden, de beste beheersbare resultaat krijg je door gebruik te maken van frequence Seperation. Om dit te kunnen doen, maken we eerst een duplicaat van onze basis laag, dat kun je doen door rechts te klikken en te kiezen voor duplicaat. Na het activeren van de duplicaat laag, kiezen bij filters voor frequence seperation  en kiezen voor een dekking van tussen de 30 en 40 px en klikken op apply. Kies dan voor de Low frequence en een opacity (doorzicht) op 60% 

Als laatste gaan we de drie lagen samen voegen, selecteer is de basislaag onder en dan met shift ingedrukt de middelste en de bovenste zodat ze alle drie blauw zijn, dan naar layer (menu) en klik op selectie samenvoegen.  Nu is de foto in principe klaar voor print, dus gaan we hem exporteren of opslagen. Mijn ervaring is dat een .tif bestand in 16 bits het beste resultaat geeft, maar je kunt ook kiezen voor ongecomprimeerde 100% jpg
zie de laatste foto.


CONCLUSIE
Uiteraard is de uiteindelijke kwaliteit niet te vergelijken met een print gemaakt met een normale digitale camera, en daar is nog een verschil tussen een cmos chip en een full frame opname.
Mochten er vragen zijn, reageer dan gerust hier onder.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.