Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Verscherpen op welke manier.

Gepubliceerd op 13 april 2020 om 20:22

Elke fotograaf komt wel eens in aanraking dat een foto toch niet zo scherp is als je dacht. Afhankelijk van je bewerkingssoftware zijn er verschillende technieken.  Bij Affinity Photo zijn er buiten de Raw ontwikkeling vier verschillende manieren, en hangt helemaal van je bestand af welke manier  hiervoor het beste is, of waar je als bewerker goed bij voelt.
Een advies bij alle methoden is, pas op voor over verscherping wat heel snel kan gebeuren.

Wil je er niet teveel werk aan hebben dan is onder menu optie filter/sharpen  Unscharp Mask  een mogelijkheid. Dit kan vooral helpen bij JPG bestanden die gemaakt zijn met een toestel die gebruik maken van een low pass filter. Dit haalt in feite verborgen pixels terug.

Iets meer werk en een grotere controle op je scherpte vind je in het zelfde menu met de naam High Pass.  Let op dat je voor je dit gaat gebruiken van je origineel (background) een duplicaat maakt en hier het High Pass filter op loslaat. Waarom zul je vragen... wel het duplicaat moeten we met een blending samenvoegen met het originele bestand. Door te stoeien met de mate en het type blending kunnen we de scherpte beïnvloeden.

Een derde mogelijkheid namelijk Frequentie Separation vind je wat verder naar onderen in het filter menu. Deze manier van werken geeft je een veel grotere controle over de totale scherpte. Het is mijn eerste keuze van de drie methoden.
Hoe werkt het?
Laten we eerst een duplicaat maken van onze background layer, met deze layer gaan we het filter toepassen.  Als we deze openen zie je een tweeledig scherm van je afbeelding, met meestal rechts onder een klein schermpje met twee schuiven. We gebruiken hier alleen de Radius .  Door de waarde van radius te verhogen neemt de details toe in het grijze deel. Het is hier echt experimenteren met de waarde, globaal tussen de 15 en 20 is een goed begin. Klik dan op apply.
Als je nu kijkt in het layer menu zul je twee layers boven de background zien, namelijk High frequency en low frequency. 

Klik op de low layer en verlaag nu de opacity waarde met je muis, let op de scherpte van je afbeelding hoe lager de waarde hoe meer details.  Het beste resultaat zul je krijgen met een waarde tussen 45 on 60. 
Ben je tevreden, voeg dan de background en low en high samen. Pas op, selecteer je layers van beneden naar boven.

De vierde optie uit het menu sharpen is Clarity  Deze wijze verhoogd je details in je basis bestand,  maar dit moet je heel voorzichtig gebruiken. Maak hier ook weer gebruik van een duplicaat en voeg deze met een soft light samen met je background.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.