Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Macro ringen versus voorzet lenzen

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 15:06

Wil je beginnen met macro of close up fotografie dan heb je verschillende mogelijkheden, sommige lenzen hebben inbouwde mogelijkheden, anderen specifiek ervoor.  Maar als je nu niet de financiën daarvoor hebt?
Ook dan kun je met weinig investering zeker aan de slag, bijvoorbeeld je hebt een 50 mm .... dan kun je een zogenaamde omkeer ring voor je camera merk bestellen, hiermee kun je de 50mm omgekeerd op je body zetten.  Wel zul je dan alles handmatig moeten instellen.

Een andere mogelijkheid die ik hier wil bespreken zijn de macro tussenringen. Deze ringen verlengen je brandpunt van het objectief dat je gaat gebruiken met een bepaald percentage.  De ringen komen meestal in een set van 3 verschillende mm.  Er zit helaas ook veel rotzooi tussen de aangeboden sets, zorg ervoor dat je een metalen aansluiting op de body hebt.  Alle 3 kunnen gecombineerd worden. 

Een andere goedkope oplossing kan zijn te kiezen voor zogenaamde macro voorzetlenzen. 
Deze opschroef lenzen kun je krijgen in sets of los met verschillende schroefdraad maten als 55m - 62mm - 67 mm en 72mm. Ze werken in feite op dezelfde wijze als de ringen ze veranderen de brandpunt van het gebruikte objectief. 

De vraag is welke van de laatste twee opties is nu het beste?
Laat ik beginnen met dat beide zo hun eigen voordelen en nadelen kunnen hebben. Laat ik het uitleggen, De macro ringen zijn meestal niet geschikt voor autofocus, wat betekent dat je alle instellingen  zelf moet instellen met de camera in M-modus. Wat trouwens op het algemeen is aan te raden.  
Kijken we naar de voorzet lenzen, deze kunnen met autofocus gebruikt worden omdat de werking van het gebruikte objectief niet veranderd. Soms kan dit een voordeel zijn, maar besef wel dat de camera vaak heel andere scherpstel momenten pakt dan wat je als fotograaf juist niet in gedachten had. Dus ook hier geef ik de voorkeur om toch met M-stand van je camera te werken.
Een ander nadeel van voorzet lezen ten opzichte van de macro ringen is dat je gebonden bent aan een lens met het juiste schroefdraad, terwijl dit met de ringen elke lens kunt gebruiken.

Qua scherpte kunnen er inderdaad verschillen zijn, dit is van vele factoren afhankelijk vooral bij de voorzet lenzen, als vlekken en stof. 
Het hangt af van wat je zelf wilt en goed mee voelt, toch geven de Macro ringen de meeste voordeel!  
Minder snelle beschadigingen, minder last van stof, geen tussen lenzen dus minder licht verlies. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.