Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Smartphone fotografie

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 22:21

In het huidige tijdperk heeft een fotograaf vele mogelijkheden, stil beelden, video , maar ook op gereedschapsniveau van een spiegelreflex, systeem, compact, bridge camera's, maar daar komt nu zeker ook de smartphone bij.  Ook ik als semi professional, hoef me geld er niet mee te verdienen, maak regelmatig gebruik van mijn Samsung A70 smartphone. 
De kwaliteit die deze 3 lens camera levert doet niet echt veel onder voor een instap/gemiddelde spiegelreflex.

Waarvoor gebruik ik de A70 het meest?
Door de iso 40 en de grote hoek van de lens is dat ideaal in krappe ruimtes en stedelijke gebieden. Heb je een vaste hand dan kun je zelfs uit de hand meerdere opnames maken en deze met Affinity Photo in de panorama stack samenvoegen, je moet wel aanpassingen doen, maar dat is helemaal niet moeilijk. Zo is het nodig om het totale beeld welke een dpi van 96 zal hebben, ruim voldoende voor sociale media, maar bij print zal dit naar 300 dpi moeten. Zo heb ik uit de hand 5 opnamen gemaakt in portretstand op 9:16 formaat met de groothoek van de Grote markt van Groningen. 

Er moet wel wat gedaan worden aan het perspectief en de lijnen maar dat is een kwestie van doen en kijken waar je het beste mee uitkomt.  Ook AP kun je ongewenste onderwerpen laten verdwijnen, zoals zijn de meeste mensen verdwenen, zelfs een complete hoogwerker. Ook heb ik wat extra verscherping toegepast, en uiteraard zoals boven al eerder vermeld het DPI voor print naar 300 gezet.

Een nog grotere qua opnames is deze van de Vismarkt.

Hiervoor zijn ruim 7 shots in groothoek uit de hand genomen in het midden van de markt. Door de panorama en de hoeveelheid opnames krijg je een apart effect.  De opnames van van Oost naar west gemaakt op een langwerpig plein. Ook hier zijn een aantal bewerking in AP gedaan zoals ongewenste elementen verwijderd en de DPI verhoogd. Ook hier moest ik wat delen invullen met de kloontool.

Van beide foto's kunnen prints gemaakt worden op diverse materialen tot formaat 90cm breed.
De eerste foto is vrij uniek, aangezien de wijzerplaten niet op de toren aanwezig zijn voor restauratie, als ze eenmaal terug zijn zie je dit beeld de eerste 50 jaar niet weer. Maar Groningen veranderd nog steeds en dus zullen er de komende maanden zeker nog wel wat nieuwe bijkomen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.