Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Maandag wandeling Groningen

Gepubliceerd op 25 mei 2020 om 14:10

Na alweer enige dagen te hebben thuis gezeten, en merkende dat je spieren aangeven dat het tijd wordt om eens wat activiteit te ontwikkelen. 
Dus dan maar weer eens een rondje oude centrum doen, zit er tenslotte maar een kilometer vanaf. En daarbij wou ik zo en zo de ontwikkelingen op de Grote markt weer eens met eigen ogen bekijken. Vooral de Oostwand en de Nieuwe markt hebben mijn interesse, helaas schiet het niet echt op met de gevel van het Westcord Hotel, deze zou eind dit jaar klaar moeten zijn? 

Op de terugweg loop ik meestal door de Poelestraat, kijken bij de fotografische zaak is toch vaak een onderdeel ervan. Meestal loop ik dan verder. Vandaag werd mijn blik, en ik moet zeggen geen idee waarom juist vandaag, getrokken door de tekst : De Groninger stadskrant op een smal pandje met twee authentieke muur lantaarns. Nu loop ik zeker al ruim 69 jaar in deze omgeving en nooit is me deze opgevallen.  
Ik kwam in gesprek met de huidige huurder, welke mij uitleg kon geven over het pandje en nodigde mij tevens uit ook binnen te kijken.  En je snapt natuurlijk wel dat ik me dit niet laat ontnemen.

Het pand bestaat eigenlijk uit twee verschillende panden welke met een modernere verbinding zijn verbonden. Dus de voorgevel in de Poelestraat is het meest oude deel ervan. Je vindt hier nog de oude plafondbalken en muren.  uit vervlogen tijden. Ook kun je hier nog een kelder vinden die van oorprong op de nu overdekte binnenplaatsje lag.

Het achterste pand nu gelegen aan de Nieuwe Markt is wat jonger en is door de overkapte binnenplaats nu als 1 pand samengevoegd,  Dat er veel aan het totale pand gebeuren moet is een feit, hopelijk blijven de oude details daarbij toegankelijk  en zichtbaar. Het nieuwe deel (wit op de foto) is nieuw, de buitenkant is rood

De huidige huurder Curiosa Carrousel zal tijdelijk in het pand verblijven en een online veiling ontwikkelen met prachtige oude dingen verbonden met een historische achtergrond.  Ik heb de uitnodiging om nog eens langs te komen voor meer fotowerk. 
Tot de huidige eigenaar de gemeente Groningen een nieuwe huurder voor het pand gevonden heeft, hopelijk duurt dit nog even, zo dat ik nog wat tijd heb.


Vanaf de Nieuwe Markt kant het tweede pand met doorzicht naar de Poelestraat kant.

Werkende kassa uit de jaren '40

Voorgevel de Groninger Stadskrant pand Groningen

Gevel aan de Poelestraat in Groningen.

Smal met oude vloerbalken van rond 1914  volgens de gegevens.

 

Ooit lag dit op het achterplaatsje, nu geheel overkapt.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.