Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Water, vormen en vriezer...

Gepubliceerd op 14 juni 2020 om 11:39

Wil je eens wat anders, dan kun je dat prima binnen doen, wat heb je nodig....
Een kunstof beker, water en een vriezer. Vul de beker 1/3 met water en laat deze minimaal 3 uur in de vriezer. 
Kies ondertussen je materiaal  waar je mee aan de gang wilt. Welke lens? 
Zelf gebruik ik de Nikkor 70-300 meestal met een macro tussenring.  een lichtbron een mooie ondergrond, bijvoorbeeld een spiegel.  In de voorbeelden die je hier ziet heb ik het wafel aanrecht gebruikt.  

Als het ijs stevig genoeg is, kun je deze uit de vriezer halen laat het een beetje smelten zodat hij makkelijk uit het bekertje komt.
Hopelijk is het ijs dan zo helder als water.  Kan van plaats tot plaats anders zijn.  Nu komt het op je creativiteit aan. Je kunt echt van alles gebruiken.  


Zorg ervoor dat je voldoende dieptescherpte hebt in mijn geval bleek f/10 een mooie keuze met een sluitertijd van 1:320 sec.  Het beeld lijkt wat onderbelicht, maar dat kun je straks aanpassen in bewerkingsprogramma. Het aan te bevelen om een statief te gebruiken, maar heb je een vaste hand dan kun je uit de hand werken (geeft wel iets meer speelruimte.)


Met licht bronnen kun je uiteraard spelen, zelfde gaat met vormen en andere toevoegingen als Melk, koffie enz. Probeer ook zeker met het schenken vanuit een fles. je hebt dan wel wat extra hulp nodig.

Bewerking.

Aangezien ik mijn opnames maak in Raw mode zal de opname dus bewerkt moeten worden.  Hiervoor kun je verschillende fotobewerking pakketten gebruiken, mits deze Raw ondersteunen.  Zelf gebruik ik nu ruim 3 jaar het pakket Affinity Photo, na tientallen jaren Photoshop te hebben gebruikt. Oke, het eerste ga ik de belichting wat helderder maken, zorg voor voldoende zwart zonder de details te verliezen. 
Dan volgt een eerste detail verscherping, die na het ontwikkelen niet direct zichtbaar is.

Na het ontwikkelen maak ik van het originele bestand een duplicaat, waarmee ik een Frequency Separation filter toepas, met de verkregen low en high lagen pas ik de low aan voor een duidelijke verscherping in de details met ergens tussen de 45-60%, standaard zet ik dan de High layer op 90% voor iets wat verzachting. Maar dat is een keuze. 
Daarna ga ik verder spelen met toevoegingen als crop of ik laat het zo. Als laatste maak ik een .afphoto bestand aan met alle informatie. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.