Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

vectoriseren van een pixel bestand.

Gepubliceerd op 21 oktober 2020 om 13:29

In feite heb in het verleden vaak dingen ontworpen voor anderen, toch is het niet mijn prioriteit tegenwoordig. Dat wil niet zeggen dat ik er als vormgever niks mee doe.  Alles wat je doet is in basis iets vormgeven. Door de tegenwoordige digitale techniek is de werkwijze wel een stuk veranderd.  Dus ook ik moet me nog steeds dingen aanleren, in dit geval bijvoorbeeld hoe een pixel bestand om te zetten naar een schaalbaar vector bestand. 

Ik gebruik hiervoor het pakket Affinity Designer en heb een  jpg kinder kleurplaat gedownload. Voordeel is dat deze reeds zonder enig kleur vlak is en lijnvormen heeft. Ook al bestaan deze uit pixels.  Als we deze inladen in AD dan kies ik voor de potlood tool , stel een paar parameters in en ga stuk voor stuk elk onderdeel overtrekken als het ware.  Elk onderdeeltje van de tekening wordt een zelfstandige laag.  Op deze manier bouw je de onderliggende tekening op. 

Mijn advies is: gebruik een teken tablet voor het zogenaamde tracen, dus het overtrekken. Met de muis zal het een stuk moeilijker gaan.
Zodra je alle vlakken en lijnen hebt gedaan, verstandig is dit in contrasterende kleuren te doen, kun je  de originele basis laag onzichtbaar maken. 
Nu zie je dus een soort draad model op je scherm. Controleer of alle lijnen niet te ver afwijken van het origineel. Je kunt elke lijn desnoods aanpassen of zelfs zoals ik vaak heb moeten doen overnieuw doen.  Dus verwijder je origineel niet.

Als je tevreden bent met het resultaat, kun je beginnen met het inkleuren van de verschillende vlakken. Denk erom  dat je de lijnkleur ook aanpast van het vlak.  Voor accentuering maak de lijn zwart. Zoals je boven ook kunt zien.
Probeer het uit, hoe vaker je het doet hoe beter het resultaat uit eindelijk zal worden.  Begin eenvoudig en eindig nooit.

Mocht je hierover vragen hebben, meldt je dan aan bij mijn Discord server , hierop kan ik je laten zien hoe jouw probleem kan worden opgelost.
Vraag hieronder voor de uitnodiging link, je bent van harte welkom.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.