Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

De micro techniek verbeterd.

Gepubliceerd op 27 februari 2021 om 14:39

De ontwikkelingen binnen de micro techniek en ik bedoel hier specifiek de smartphone branche, gaan ontegenzeggelijk hard. Twee jaar geleden vergelijken met nu is haast niet te doen.  AI techniek en steeds betere optische vaardigheden kenmerken de huidige serie smartphones. 
Niet alleen op telefoon gebied (audio) Maar vooral op het gebied van beeld beheersing en opname.  Zowel van stilstaand als bewegend beeld gaan de resultaten steeds verder. 

Uiteraard is er nog steeds een verschil tussen een full frame Digitale spiegelreflex camera en de meerder lens vormen.  Toch kun je stellen dat het beeld wat we zo op het oog waarnemen geen tot nauwelijks verschil te zien is. Uiteraard als we dit beeld gaan vergroten in druk, dan komen de verschillen al gauw naar voren. Wat zeker niet wil zeggen dat het niet te gebruiken is, ten opzichte van de bestaande optik.

Een goed voorbeeld is deze, twee geleden had ik een Samsung A70 smartphone wat een midden model was met uitstekende specificaties op fotogebied.  Met een 32 mp hoofdcamera, welke zeker niet onderdeed voor de vlaggenschepen van het merk.  In de macro viel het wat tegen, zeker als je beter gewend bent. 

Kijken we nu naar de opvolger de Samsung A71 die ik nu twee week in bezit heb, waar we nu 4 camera's in het blok hebben zitten, waarbij de 64 mp hoofdcamera een verdubbeling is van de oudere.  Maar ook de rest van de techniek is absoluut stukken beter.  Je kunt nu als fotograaf zeker een dagje zonder de grote DSLR op pad gaan en toch met mooie beelden thuis komen.  Uiteraard wat ik al eerder aangaf, je blijft verschillen houden.  Toch durf ik te stellen dat ik van deze smartphone camera rustig stevige vergrotingen kan maken zonder teveel verlies.

Je kunt het beeld stuk verbeteren met software ondersteuning natuurlijk zo als HDR.  Zo als dit beeld van een oude bus die tot camper was omgebouwd. Het merk en type bus komt mij totaal onbekend voor.  Deze opname heeft een extra HDR laag welke met het pakket Aurora AI is verbeterd. Het kleurbeeld is hierdoor wat  zachter met betere details.


Ik vermoed een merk uit de VS of v.m. Oostblok, zag ik vanmorgen staan bij de Lidl hier in Groningen.


Dus je mogelijkheden als beeldmaker worden zeker uitgebreider, en kun je wat vaker experimenteren met onderwerpen en motieven. 
Maak eens een panorama met je smartphone, je zult wat perspectief wellicht wat aanpassingen moeten maken, maar gewoon doen en kijken hoe ver je komt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.