Op discord: Fotografie en Design, chat server is online, uitnodiging nodig!

Windows 11

Gepubliceerd op 1 september 2021 om 10:18

Het is alweer een tijdje geleden sinds het laatste bericht, dus werd het tijd weer eens in de pen te klimmen. 
De perikelen over de komende grote update van Microsoft houden veel gebruikers in spanning.  Hoewel windows 10 volgens Microsoft de laatste versie zou zijn, is er toch een nieuwe op komst namelijk windows 11. 
Als fotograaf /designer wil je toch op tijd weten of je belangrijkste software zonder problemen onder dit (nieuwe) operation systeem kan werken, heb ik dus besloten afgelopen week om de pre-release te installeren.  Na inschrijving bij Microsoft Insider Pro is deze versie in anderhalf uur geïnstalleerd.  Eerlijk is eerlijk, 11 is sneller, heeft een gelikt uiterlijk.  Om dat dit natuurlijk een beta versie is, zijn er nog wat strubbelingen met sommige onderdelen, zo is de beveiliging app defender niet te vinden. 

Ook de module chat (teams) werkt nog niet.  Op zich is dit geen kritiek onderdeel.  Belangrijker was voor mij dat de Affinity producten zonder strubbelingen zou werken, wat dan ook het geval is.  Ik neem aan dat ook de Adobe productlijn zonder al te veel probleempjes draait, heb ik nog niet getest overigens. 

Wat nieuw is dat je meerdere desktops kunt aanmaken, waarop je apps kunt laten draaien, en deze makkelijk kunt wisselen.  Heb je de luxe van een breedbeeld monitor als de 34 inch bijvoorbeeld, kun je meerdere programma's naast elkaar draaien.  De schermen hebben mooie afgeronde hoeken. Daarbij kun je kiezen uit een lichte en een donkere modus.  Alle iconen staan nu vanuit het midden op je taskbalk net als bij de Macintosh.  Het is duidelijk overzichtelijker.
Ik denk dat met deze versie een nieuwe technische weg is ingeslagen , welke de komende 5 jaar wel zal standhouden.  Al hoewel dat natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen is.
Microsoft heeft aangegeven dat de nieuwe versie vanaf 5 oktober dit jaar gefaseerd wordt uitgerold.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.